UII CEPT Test



Today, at 10 AM, I just took my CEPT test as requirement of graduation in my university (Universitas Islam Indonesia). Actually, several months ago, some of my friends have already invited me to take this test but I didn’t want to do it and I got many stories from my friend about CEPT test. 


At that moment, I thought that I don’t need CEPT score yet. Some of them didn’t pass this test and have to take one more test. When I heard about it, it makes me a little scared. Friday, August 25, 2017. 

UII CEPT Test
UII CEPT Test

I signed up CEPT test at CILACS’ office is located at  book store UII jakal KM 14,5 or you can find the information at www.cilacs.uii.ac.id. For signing up, you have to bring one copy of your identity (KTP/SIM), fill the registration form, and pay Rp. 60.000., then, you will get the schedule of your test.

For your information, UII made this regulation since 2009 (*cmiiw) as one of requirements of graduation. in prior to, students just give the TOEFL’s certificate. Perhaps, the university takes this policy as a result of many fake certificates, bribery at language institute, or this kind of test have brought us to the ‘money project in UII’. *idk.

Now, I would like to tell you about the test.

The material of the test are listening, structure and written expression, and reading. Test will be divided into 3 sections. 

Section 1, listening comprehension and there are 2 parts. Part A and part B. in part A, there are 20 multiple choice questions. In part B, there are 20 short answer questions. We have 30 minutes for finishing all.

In part A is like listening test in TOEFL. There will be short conversation between two people and you have to know the meaning of the last statement in.


For example:
On the recording, you will hear:
(Woman) I don't like this painting very much.
(Man) Neither do I.
(Narrator) What does the man mean? 
On your sheet, you read:
A. He does not like the painting either.
B. He does not know how to paint.
C. He does not have any paintings.
D. He does not know what to do.
You learn from the conversation that neither the man nor the woman likes the painting. The best answer to the question "What does the man mean?" is A, "He does not like the painting either." Therefore, the correct choice is A. 


In part B, you will be still listening the audio recording and must fill the blank space on your sheet. At the time, this part is enough hard because the words are not order between the ones written on your sheet and some of sentences are gone. So, lucky you, if you are able to pay more attention word by word seriously at this part. I believe, you can fill the blank space easily.

For example:
On the recording, you will hear:
The railroad was not the first institution to impose regularity on society, or to draw attention to the importance of precise timekeeping. For as long as merchants have set out their wares at daybreak and communal festivities have been celebrated, people have been in rough agreement with their neighbors as to the time of day. The value of this tradition is today more apparent than ever. Were it not for public acceptance of a single yardstick of time, social life would be unbearably chaotic: the massive daily transfers of goods, services, and information would proceed in fits and starts; the very fabric of modern society would begin to unravel.

On your sheet, you read:
The railroad was not the first … to impose regularity on society. The … of this tradition is today more apparent than ever. Were it not for public acceptance of a single … of time, social life would be unbearably chaotic: the … daily transfers of goods, services, and information would proceed in fits and starts; the very fabric of … society would begin to unravel.

Section 2, structure and written expression and there are 2 parts. Part A and part B. in part A and B, there are 20 multiple choice questions and we have to correct the incorrect grammar in every question. We have 15 minutes for finishing all.

For example:
1. The gopher (A) digs not only with the (B) claws strong of its two front feet (C) but also with its (D) overhanging front teeth.
Correct answer: B
2. Granville Woods is (A) creditedwith (B) inventing a steam boiler (C) furnaces in (D) the 1880s.
Correct answer: C

Section 3, reading comprehension. There are 20 multiple choice questions. We have 60 minutes for finishing all. There are several types of question. First, multiple choice questions according to article. Second, true/false/not given questions according to article. Third, multiple choice questions but there are 9 options, a-b-c-d-e-f-g-h-i. 

For example: (multiple choice questions)
The Alaska pipeline starts at the frozen edge of the
    Arctic Ocean. It stretches southward across the largest
    and northernmost state in the United States, ending at
    a remote ice-free seaport village nearly 800 miles from
Line 5/    where it begins. It is massive in size and extremely
    complicated to operate.
    The steel pipe crosses windswept
    plains and endless miles of delicate tundra that tops
    the frozen ground. It weaves through crooked canyons,
Line 10/    climbs sheer mountains, plunges over rocky crags,
    makes its way through thick forests, and passes over or
    under hundreds of rivers and streams. The pipe is 4 feet in
    diameter, and up to 2 million barrels (or 84 million
    gallons) of crude oil can be pumped through it daily.
Line 15/    Resting on H-shaped steel racks called "bents," long
    sections of the pipeline follow a zigzag course high
    above the frozen earth. Other long sections drop out of
    sight beneath spongy or rocky ground and return to the
    surface later on. The pattern of the pipeline's up-and-
Line 20/    down route is determined by the often harsh demands
    of the arctic and subarctic climate, the tortuous lay of
    the land, and the varied compositions of soil, rock, or
    permafrost (permanently frozen ground). A little more
    than half of the pipeline is elevated above the ground.
Line 25/    The remainder is buried anywhere from 3 to 12 feet,
    depending largely upon the type of terrain and the
    properties of the soil.
    One of the largest in the world, the pipeline cost
    approximately $8 billion and is by far the biggest
Line 30/    and most expensive construction project ever
    undertaken by private industry. In fact, no single
    business could raise that much money, so eight major oil
    companies formed a consortium in order to share
    the costs. Each company controlled oil rights to
Line 35/    particular shares of land in the oil fields and paid
    into the pipeline-construction fund according to the
    size of its holdings. Today, despite enormous
    problems of climate, supply shortages, equipment
    breakdowns, labor disagreements, treacherous
Line40/    terrain, a certain amount of mismanagement, and
   even theft, the Alaska pipeline has been completed
    and is operating. 

1.The passage primarily discusses the pipeline's
A. operating costs
B. employees
C. consumers
D. construction
Correct answer: D
2. The word "it" in line 5 refers to the
A. pipeline
B. ocean
C. state
D. village
Correct answer: A
3. According to the second paragraph, 84 million gallons of oil can travel through the pipeline each
A. day
B. week
C. month
D. year
Correct answer: A
4. The phrase "Resting on" in line 15 is closest in meaning to
A. Consisting of
B. Supported by
C. Passing under
D. Protected with
Correct answer: B
5. The word "particular" in line 35 is closest in meaning to
A. peculiar
B. specific
C. exceptional
D. equal
Correct answer: B

For example: (true/false/not given questions) 
Chilies
Chilies originate in South America and have been eaten for at least 9,500 years. Organised cultivation began around 5,400 BC. Christopher Columbus was the first European to encounter chilies, when he landed on the island of Hispaniola in 1492. He thought it was a type of pepper and called it the “red pepper”, a name still used today. After their introduction to Europe they were an immediate sensation and were quickly incorporated into the diet. From there they spread to Africa, India and East Asia.

The reason for the chili’s “hotness” lies in a chemical called Capsaisin. Capsaisin causes temporary irritation to the trigeminal cells, which are the pain receptors in the mouth, nose and throat. After the pain messages are transmitted to the brain, endorphins, natural pain killers, are released and these not only kill the pain but give the chili eater a short lived natural high. Other side effects include: an increased heart rate, a running nose and increased salivation and sweating, which can have a cooling effect in hot climates.

The reason for the presence of Capsaisin is thought to be to deter animals from eating the fruit. Only mammals feel the burning effects; birds feel nothing. As birds are a better method of distributing the seeds, which pass intact through their guts, Capsaisin would seem to be a result of natural selection.

The smaller chilies tend to be the hottest. This may reflect the fact that they tend to grow closer to the ground and are therefore more vulnerable to animals. The heat of a chili is measured on the Scoville scale. The hottest types such as the Habenero and the Scotch Bonnet rate between 100,000 and 300,000, the world famous Tabasco sauceƒ rates at 15,000 to 30,000, about the same as the Thai prik khee nu, while the popular Jalapeno is between 5,000 and 15,000. Powdered chili is 500 to 1,000 and the mild capsicins and paprikas can range between 100 and 0.

1.Chilies became popular as soon as they were brought into Europe.
A. True
B. False
C. Not given
Correct answer: A
2. Capsaisin causes significant damage to the mouth.
A. True
B. False
C. Not given
Correct answer: B
3. Chilies can be part of a bird’s diet.
A. True
B. False
C. Not given
Correct answer: A
4. All large chilies grow high off the ground.
A. True
B. False
C. Not given
Correct answer: C
5. People breed chilies for their heat.
A. True
B. False
C. Not given
Correct answer: C

The result of the test will be announced at CILACS’ website. If you ask me about the level of difficulty? In my opinion, it’s easier than TOEFL test. For me, I’m hard to answer listening section part B. another section, I believe you can answer it easily. 

Yet, you must prepare before the test. You can study on the internet about TOEFL/IELTS simulation or you can search it one by one according to my explanation. Just read many articles on the internet, listening to audio from film, song, or podcast.

UII CEPT Test
UII CEPT Test

*sorry, for my bad English. I’m still learning by doing. Comment below your thought, share if this is a good post.

0 Response to "UII CEPT Test"

Post a Comment

show your thoughts, let me know if you were here.

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel